Ех, това хранене в детските градини!

Да имaш дете с проблеми с развитието си е предизвикателство по всички възможни линии.

Оказва се обаче, че както възстановяването на дете с проблем тръгва отвътре навън, така и всеки един аспект от отглеждането, образованието и приобщаването му - също.

Колкото и да ми се иска, никой не е длъжен да е запознат с всичко, що се отнася до образованието на дете със СОП. Да, при идеални условия, директори, медицински лица и всички по веригата ще знаят. Но нека си кажем в прав текст - никога не сме живеели в перфектни условия и всичко за нас е много непознато, ново и плашещо. Виновни няма, има едни деца, които са с куп проблеми и голяма част от тях зависят пряко от начина им на хранене.

Тук ще посоча стъпка по стъпка, какво трябва да направи всеки един родител, който държи детето му, което е със СОП, да се храни правилно, докато посещава детската градина.

1. За да сте установили, че детето има хранителни непоносимости или алергии, вече имате подготвени изследвания и резултати. Копирайте си всеки един документ, по възможност ги сканирайте, по-долу ще видите защо.

2. Разговор с директора, който трябва да бъде уведомен, че детето ще има необходимост от специално меню. Носите си всички изследвания, за да ги покажете.

3. Обичайно всяка община има изработени диетични менюта, които изключват обичайните вредни за нашите деца мляко и млечни, глутен-съдържащи храни, яйца и цитруси. Потърсете в сайта на общината, където живеете като напишете Ученическо и столово хранене или меню детски градини град Х - служителите са длъжни седмица за седмица да публикуват какво ще бъде менюто на децата от различните възрастови групи за следващата седмица. Ако менютата не покриват непоносимостите на детето или то има проблем с хистамин (тук списък от забранени храни включва спанак, например - доста ползван заради полезните си свойства за всички със здрава храносмилателна система), се насочете към процедура за внасяне на храна в детската градина. Да! Позволено е от БАБХ (Българска агенция по безопасност на храните), преди няколко години. Има хора, които разбират спецификите в изхранването на деца със СОП и слава Богу!

3. Изваждане на медицински документи, свързани с изхранването на детето. Те могат да бъдат:

3.1 Насочвате се към личен лекар, който да Ви насочи към лекарска комисия, която да издаде становище, че детето се нуждае от специално меню или от храна, която Вие да носите в градината.

* За град Варна не Ви е необходим личен лекар, звъните на регистратурата на УМБАЛ Св. Марина, свързват Ви с Втора детска клиника и там ще Ви кажат, кога се събира комисията за издаване на документ за диетично хранене в детските градини. Обичайно ще се наложи да платите такса за документа на място и да занесете изследванията и епикризите на детето и ТЕЛК (ако има). Когато сте на място обяснявате, че сте гледали общинските менюта, но те не са подходящи за Вашето дете, защото има проблем с пропускливи черва и висок хистамин и бихте желали да внасяте Вие. След няколко дни документът е готов и Ви викат да си го вземете.


4. След като вече имате цялата документация, отивате с нея в детската градина, където директорът, трябва да насочи медицинското лице да подаде документ към РЗИ и БАБХ, за да им издадат предписания за внасяне на храна. Обичайните изисквания са храната да е разпределена в индивидуални кутии, които са надписани и се съхраняват в отделен хладилник. Ако в градината кажат, че нямат хладилник, предложете да занесете малък туристически хладилник, в който да се съхранява храната.

5. Ако попаднете на директор или на медицинско лице, които не искат да сътрудничат в този процес, винаги можете да се свържете в писмен вид ( с имейл с копие към директора, прилагайки всички документи сканирани) с РУО в съответният град и да потърсите кой е заместник кмета по образованието. Вмъкнете някъде, че става въпрос за дете със СОП и така таченото приобщаващо образование не може да се осъществи, защото служители в градината го възпрепятстват. Думата дискриминация понякога също може да се използва.

Личният ми опит показа, че ако се надявате администрацията в градината да провери какъв е алгоритъма, ще чакате две години детето Ви пълноценно да посещава градина. Вземете нещата в свои ръце. Няма да коментирам редно ли е, не е ли. Важното е, че има едни деца с куп проблеми, един от които е много, много важен, а именно липсата на социален контакт. За да могат пълноценно да се приобщят, действайте и не чакайте! Успех!

Коментари

Когато детето ти е със СОП

Защо не светя в синьо.

Buon giorno, Principessa!

От три до пет. Аутизъм

Екскурзоводско

Децата. Доброто. Спомените. Бъдещето.

Курс по кормуване. Бременна

За децата. Различни и еднакви........

Денят, в който валя или как за един ден да отидеш до Дубай

Тя и Той