Няма лоша майка.

Няма лоша майка.

Сега ще ви кажа, какво има. Поне за мен. Има момиченце, което си играе с кукли. Облича ги, за да не им е студено. Къпе ги на чешмата в кухнята с веро за чинии. Прави им прически, подстригва ги.

После има млада жена, учи, работи, пътува. Мечтае за нови земи. Среща човек, с когото да остане. Забавно им е. Оженват се, тя с маратонки, той с костюм. Тя със синя рокля, той-с вратовръзка.

Жената иска да има дете. Не става лесно. Посещава лекар и когато той й казва, че всичко й е наред, тя зачева. Толкова лесно било. Само едно "Всичко ти е наред"....

Щастието на жената е неописуемо. Вълнението, болката, страха, възторга, слънцето, планетата, цялото съществуване е променено.

Идва 31.12.2012. Нещо се случва, бебето ритва за първи път. То е там, слушало е жената, когато е пяла, плакала или се е разхождала тъжна нощем. Аз съм тук, й казва и вече никога, никога няма да си сама, МАМО!

Търкалят се месеците, жената ги изкарва тежко, вдига кръвно, подута е, едва ходи. Но има някаква сила у нея, която я кара да върви с вдигната глава. Тя знае, знае, че няма лоша майка. Има изплашен човек,който има нужда от едно "Всичко ти е наред, ще мине и ще се забрави и болката и страха. Имаш някого, за когото ти си слънцето."

Идва денят. Детето идва. По-прекрасно от всичко, което се е случвало до сега. Майката е във еуфория. Тя му запява песента, която му е пяла, докато е била бременна. То я слуша. Колкото и да ви твърдят, че децата Ви не Ви чуват и виждат, това не е вярно, те ви чуват и когато говорите и когато мълчите. Запомнете това.

Майката се опитва да го накърми. Не се справя. Опитва се да забрави думите, които чува "На приятелката ти детето нали е кърмено, то ще е по-здраво от твоето". Не е лоша майка, че не се е справила с кърменето. Детето расте здраво.

Няма лоша майка. Има жена, на която й се спи, която е уморена, щастлива и има нужда от прегръдка. Детето пада за първи път от дивана. Майката плаче, заедно с него. То забравя, а тя се буди нощем, скачайки от поредния кошмар. Децата падат, майки. Не сте лоши вие, те растат.

Детето става на три и не говори. Все по-често те питат, дали е болно от нещо. Някой си позволява от накърнена чест да постави даже диагноза без преглед.

А детето се усмихва. Казва мамо. Целува само нея по бузите.

Майката загубва майка си. В дупка е. В пропаст. А на ръба й, детето е спуснало едно тънко въженце и майката се изкачва, за да го прегърне. Детето знае, че няма лоша майка. Нека и майката да го повярва.

Обичайте се майки! Така, както ви е обичала вашата майка. Така, какво светят очите на децата Ви, нека светят и вашите. Защото вие имате ореол. Вие сте майки!

Коментари

Когато детето ти е със СОП

Защо не светя в синьо.

Buon giorno, Principessa!

Ех, това хранене в детските градини!

От три до пет. Аутизъм

Екскурзоводско

Децата. Доброто. Спомените. Бъдещето.

Курс по кормуване. Бременна

За децата. Различни и еднакви........

Денят, в който валя или как за един ден да отидеш до Дубай

Тя и Той